האם קורונה יכולה להחשב כפגיעה בעבודה?
בשנה האחרונה נגיף ה- Covid-19 התפרץ ברחבי העולם ופגע בשגרת החיים של כולנו. רבים נדבקו בנגיף בשלל צורותיו ומצאו עצמם סגורים בביתם, בחוסר אונים מוחלט ובלי כל הכנסה או צפי מתי יוכלו לשוב לעבודתם, רבים מהחולים אף נדבקו בנגיף בזמן עבודתם או עקב עבודתם, נאלצו להיעדר מעבודתם וגם הם נותרו ללא כל מענה.
מן הראוי כי אדם חולה אשר סגור בביתו וכתוצאה מכך נפגע כושר השתכרותו ופרנסתו יהיה זכאי לעזרה, הגנה וסיוע, ולשם כך קבע המוסד לביטוח לאומי מנגנון פיצוי לחולי קורונה! הן לשכירים והן לעצמאיים.
לצורך מימוש הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום אשר יבחן כל מקרה לגופו.עם זאת, באילו מצבים אנו זכאים לזכויות בביטוח הלאומי, לדמי פגיעה ואף לקצבת נכות מעבודה?
הביטוח הלאומי קבע כי התנאי להכרתו של אדם החולה בקורונה כנפגע עבודה הנו כי האדם נדבק "עקב ותוך כדי עבודתו", הגדרה אשר מאפשרת למעשה להכיר בחולי קורונה רבים כנפגעי עבודה אף אם ההדבקה אינה נעשתה במקום העבודה. כלומר, אדם אשר נדבק בנגיף במקום עבודתו, אדם אשר נדבק בנגיף בדרך למקום עבודתו, ואף אדם אשר פעל מטעם מקום עבודתו ונדבק מחוצה לו, כולם ייחשבו לנפגעי עבודה. תחילה, נפגעי עבודה אלו יהיו זכאים לדמי פגיעה בעבודה, כלומר, מי שמחלתו הוכרה כפגיעה בעבודה זכאי לקבל 91 ימים בהם ישולמו לו ימי המחלה, וזכויותיו לימי מחלה אשר צבר, במידה וצבר, לא יפגעו.
דמי הפגיעה יחושבו בהתאם להכנסות העובד בפועל, לעובד שכיר באמצעות משכורתו בשלושת החודשים טרם ההידבקות, ולעצמאי באמצעות המקדמות אותם שילם בסמוך להידבקות (ניתן לתקן את בסיס השכר עליו מסתמכים במידה וההכנסות בפועל היו גבוהות יותר). בנוסף לדמי הפגיעה לנפגע עבודה, עובד אשר נדבק בנגיף, מחלתו הוכרה כתאונת עבודה, ונותרה לו פגיעה היוצרת נכות בשל מחלתו יהיה זכאי להופיע מול וועדה רפואית אשר תקבע את נכותו ובהתאם יהיה זכאי לקצבת נכות מעבודה.
באמרת אגב יצוין כי עובד אשר ששהה בבידוד אך אינו אובחן כחולה מאומת זכאי לקבל דמי בידוד אשר בגינם רשאי המעסיק לקזז עד 4 ימים על חשבון צבירת המחלה של העובד.
על אף כל האמור, חשוב לזכור! כאמור, יש לבחון כל מקרה לגופו ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתיקי הביטוח הלאומי על מנת לממש את כלל הזכויות.
חליתם בקורונה? נכנסתם לבידוד? צרו קשר עוד היום