פיברומיאלגיה (FMS\דאבת שרירים) הינה מחלה ראומטית אשר תסמניה מתבטאים באופנים שונים אצל אוכלוסיות שונות אך עיקר התסמינים מתבטאים בכאבי שרירים מפושטים, רגישות במגע, קיפאון בתנועה, איבוד תחושה, עייפות, חוסר קשב, הפרעות שינה ועוד.
חשוב לציין, כי פעמים רבות בשל תסמינים אלה והעדר אבחון וטיפול רפואי יעיל, חולים רבים סובלים גם מדיכאון וחרדות. נשמע שעם תסמינים שכאלה, קיים קושי רב לעבוד, ואלו הסובלים ממחלה זו יעידו על כך.
אם כך הם פני הדברים, מהן זכויותיהם של הלוקים במחלה?
על מנת לתת מענה על שאלה זו יש צורך לבחון מספר רב ל גורמים כגון מועד התפרצות המחלה, אופן התפרצות המחלה, התסמינים בהם החולה לוקה ועוצמתם, רמת הכנסתו ועוד. על מנת לבחון את כלל הגורמים הרלוונטיים לשם מיצוי זכויותיו של חולה על קוצו של יוד מומלץ להתייעץ עם עורך דין העוסק במיצוי זכויות ובקיא בדיני הניזקין וביטוח ובחוק הביטוח הלאומי בפרט. במאמר זה נבחן מספר זכויות להם חולי פיברומיאלגיה זכאים בגופים השונים ממעוף הציפור.
המוסד לביטוח לאומי
לאחר אבחון המחלה ניתן לפנות לביטוח הלאומי לשם קבלת קצבה, השאלה הראשונה אשר תישאל במקרה בו חולה מעוניין בקצבה היא כיצד התפרצה המחלה.
במידה והמחלה התפרצה עקב העבודה בדמות של אירוע חריג או תאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה, עשוי החולה להיות מוכר כנפגע עבודה ולהיות זכאי לדמי פגיעה עבור תקופה בת 91 ימים, קביעת דרגת נכות זמנית וצמיתה בגין המחלה, וקבלת קצבה חודשית או מענק כספי בגין אחוזי נכות אלה. במידה והמחלה התפרצה מכל סיבה אחרת עשוי החולה להיות זכאי לקצבת נכות כללית, במקרה שכזה על החולה לעמוד בתנאי הסף לקבלת קצבת נכות כללית וביניהם מבחן הנכות הרפואית, וכן מבחן אובדן כושר העבודה. בנוסף חולים הזקוקים לעזרה רבה בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, הליכה, צרכים) עשויים להיות זכאים לקצבת שירותים מיוחדים.
לסיום, חולה אשר נקבעה לו נכות צמיתה של 20 אחוזים או יותר וכתוצאה מכך הוא אינו יכול לעבוד בעבודתו או בעבודה מתאימה אחרת, עשוי להיות מתאים לשיקום מקצועי ולקבל סל שיקום.
חברות ביטוח וקרנות פנסיה
מי שאובחן כחולה וכתוצאה מכך איבד את כושר עבודתו באופן מלא או חלקי אנו ממליצים לבחון האם רכש פוליסת אובדן כושר עבודה, חשוב לזכור כי יש לבחון מספר דברים כגון האם הפוליסות דורשות אובדן כושר עבודה מלא, היינו של 75 אחוזים ומעלה, או שנרכשה תוספת עבור אובדן כושר עבודה חלקי, האם מחלת הפיברומיאלגיה אינה הוחרגה מהפוליסה ועוד. עם זאת חשוב לזכור כי בקרן הפנסיה קיים רכיב של אובדן כושר עבודה וניתן לבחון האם ניתן להיפדות גם ממנו בעת אבחון המחלה ומועד אובדן כושר העבודה.
חשוב לזכור!!! אף אם נדחיתם ע"י חברת הביטוח אין לומר נואש! ,מומלץ להביא את העניין לפתחו של עורך דין על מנת לעמוד על מימוש זכויותיכם ולמצות את הדין. עם זאת יש לשים לב כי מועד ההתיישנות בתביעות ביטוח הינה תקופה קצרה בת 3 שנים ועל כן יש לפעול במהרה.
קופת חולים
לסיום, יש לדון בכך שמי שאובחן כלוקה במחלה עומדות לו זכויות רבות במסגרת קופת החולים וביניהם פיזיותרפיה והידרותרפיה, אבחון וטיפול פסיכולוגי, שימוש בקנאביס רפואי ופטור מתשלום עבור תרופות מעבר לתקרת סל הבריאות. חשוב לציין פעם נוספת כי כפי שהובהר בתחילה, רשימת הזכויות המנויות אינה רשימה ממצה ובכל מקרה מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בתחום הנזיקין והביטוח לצורך בחינת זכאותם של חולי פיברומיאלגיה ולממש את מלוא זכויותיהם.
אבחנתם כלוקים בפיברומיאלגיה? אתם סובלים מתסמינים דומים?
צרו קשר עוד היום! חשוב לזכור, האמור אינו מהווה יעוץ משפטי.
בכל מקרה ובכל פגיעה או מחלה מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתיקי הביטוח הלאומי על מנת לממש את כלל הזכויות מול כלל הגופים.