למה אני בכלל צריך להבין את המשמעות שלו?
התיקון האחרון של חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 (תיקון 18) המאפשר לאדם בגיר וכשיר להסדיר מראש מול המדינה מצב בו הוא (חלילה) יאבד מצלילות דעתו ביום מן הימים באמצעות יפוי כוח מתמשך. הנושא כל כך חדש לא מוכר ולא ברור או בהיר מספיק ולכן נראה מיותר. יש הבדל גדול בין לקרוא חומר רקע לבין לקבל ומענה מקצועי ואישי לשאלות.
כאשר המצב מתדרדר ואדם כבר נזקק לאפוטרופוס, כך יפוי כוח מתמשך אינו רלוונטי לו עוד, כבר עתה ניתן להבין שלא די לדעת שיש דבר כזה שנקרא יפוי כוח מתמשך אלא שלוקח זמן לעכל את המשמעות ולהגיע לשלב של עריכה וחתימה על יפוי כוח כזה.
המלצה אישית ממני – אל תסתפקו בקריאה על יפוי כוח מתמשך באינטרנט או במקום אחר.
פנו לעורכי דין המוסמכים לערוך יפוי כוח כזה, תשאלו שאלות, ובררו את המידע הרלוונטי לכם, לנסיבות שלכם.
כמה קווים מנחים וחשובים!
1. יפוי כוח מתמשך יכול לערוך רק עורך דין שהוכשר והוסמך לכך ואין לו עניין אישי ביפוי הכוח המתמשך.
לכן, כאשר אתם פונים לעורך דין לצורך עריכת יפוי כוח מתמשך בקשו ממנו להציג בפניכם תעודת הסמכה מתאימה.
בנוסף, לא תוכלו לפנות לעורך דין מוסמך שהינו קרוב משפחה שלכם מדרגה ראשונה.
2. נותן יפוי כוח מתמשך (החוק מכנה אותו: הממנה) מייפה אדם כלשהו (החוק מכנה אותו: מיופה הכוח) לשמש אפוטרופוס לממנה אם וכאשר יאבד הממנה מצלילות דעתו ולא יהיה מסוגל עוד לקבל החלטות בכוחות עצמו.
3. יפוי הכוח המתמשך מופקד אצל האפוטרופוס הכללי ע"פ חוק ונכנס לתוקף רק מרגע שהממנה מאבד מצלילות דעתו ולא מסוגל עוד לקבל החלטות בכוחות עצמו.
4. הממנה חייב להיות אדם בגיר וכשיר.
עורך הדין שמטפל בהכנת יפוי כוח מתמשך חייב להתרשם שהממנה מסוגל להבין מהו יפוי הכוח המתמשך ומסוגל לקבל החלטות ביחס אליו. אם, כמו בדוגמה שהבאתי, הממנה כבר אובחן כחולה במחלה ניוונית של המוח והמחלה עדין בשלביה ההתחלתיים ויש יותר רגעים שהממנה צלול בהם מאשר מבולבל ולא צלול – אפשר שהממנה יצטרך לעבור בדיקה של מומחה רפואי (פסיכיאטר או נוירולוג) אשר יאשר את הכשרות שלו לערוך יפוי כוח כזה.
באם המומחה הרפואי לא יאשר זאת – לא יוכל הממנה לערוך יפוי כוח מתמשך.
(עורך הדין יוכל להציע למנות לו כבר אפוטרופוס או תומך החלטות).
5. ביפוי הכוח המתמשך יכול הממנה למנות מיופה כוח אחד או כמה, להסמיך אחד לטפל בעניינים הרוכשים של הממנה, שני לטפל בעניינים האישיים של הממנה ושלישי לטפל בעניינים רפואיים של הממנה ויכול הממנה למנות מיופה כוח אחד שיטפל בכל העניינים וגם מיופה כוח מחליף שיוכל להחליף את מיופה הכוח הראשון אם וכאשר נבצר ממנו לשמש מיופה כוח לממנה.הכל לפי הנסיבות והצרכים הרלוונטיים לממנה.
6. מיופה הכוח חייב להיות אדם בגיר, כשיר, שלא מונה לו אפוטרופוס וכזה שצריך להיות נוכח בעת חתימת יפוי הכוח המתמשך ע"י הממנה
מיופה הכוח בעצמו צריך לקבל הסבר מפורט ביחס לתפקיד שלו כמיופה כוח, להבין מה מצופה ומבוקש ממנו וכמובן להסכים לשמש מיופה כוח ולחתום על גבי יפוי הכוח המתמשך.
עורך הדין אשר עורך את יפוי הכוח המתמשך לא רשאי לשמש מיופה כוח עפ"י יפוי הכוח המתמשך.
7. יפוי כח רפואי בלבד יכול לערוך גם בפני רופא עובד סוציאלי, פסיכולוג או אח מוסמך.
ממנה המבקש למנות מיופה כוח לטפל בענייניו הרפואיים בלבד (יפוי כוח רפואי) יכול לערוך יפוי כוח מתמשך גם בפני רופא, עובד סוציאלי, פסיכולוג או אח מוסמך.
עריכת יפוי כוח מתמשך הינו תהליך שבמהלכו הממנה צריך לתת את דעתו על הרבה שאלות שמרביתן, קרוב לוודאי, לא התעוררו אצלו קודם.
לדוגמא:
מי יהיה מיופה הכוח? במי הממנה בוטח? על מי הוא סומך שיפעל לטובתו? האם זה יהיה בן/בת הזוג? או אחד הילדים? או כל הילדים? או בן משפחה אחר? או אולי להסמיך מיופה כוח שונה לכל ענין?
אלו שאלות שיכולות שעשויות להצריך קבלת החלטות לא פשוטות אבל הן מאד חיוניות וחשובות כי הממנה ביפוי הכוח המתמשך ממנה מיופה כוח שיפעל בשמו וכדאי שזה יהיה אדם שהממנה סומך עליו שיפעל לטובתו וידאג לצרכיו.
לרוב אנו נשאלים למה אני צריך לשבור לעצמי את הראש היום כדי להחליט על אדם שאני סומך עליו שיפעל לטובתי? כי זו בדיוק הזכות שהתיקון לחוק מאפשר לממנה. אם הממנה לא יערוך יפוי כוח מתמשך וחלילה הוא יאבד מצלילות דעתו – בית המשפט יתבקש למנות לו אפוטרופוס וזה עשוי להיות מי שהממנה לא היה בוחר מלכתחילה.
שאלה נוספת שעולה רבות איך יבטיח הממנה שמיופה הכוח אכן יפעל לטובתו?
החוק מאפשר לממנה להורות למיופה הכוח להודיע מראש על כל פעולה מהותית (כמו מכירת נכס מקרקעין, כמו העברת הממנה למקום מגורים אחר וכיוצ"ב) לאדם מסוים (כמו קרוב משפחה של הממנה) בטרם יבצע אותה. עצם החובה לדווח ועצם הידיעה של אותו אדם מיודע יש בהם כדי לפקח על פעולות מיופה הכוח.
עריכת יפוי כוח מתמשך מגדירה באופן מדוייק בידי הממנה את השליטה בחייו בתקופה בה הוא לא יוכל לשלוט בחייו. בדומה לעריכת צוואה שמוסרת בידי המצווה את השליטה מה יעשה ברכושו לאחר אריכות ימיו.
לצערנו, בעולם המודרני התופעה של ניוון המוח ומחלות שונות הולכת ונעשית נפוצה יותר ויותר, מה שהופך את ענין עריכת יפוי כוח מתמשך לרלוונטי.
כל האמור ברשומה זו הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה יעוץ משפטי.
בכל ענין המפורט ברשומה זו יש לפנות לעורך דין מוסמך ולקבל יעוץ משפטי פרטני.
כל האמור ברשומה זו בלשון זכר כולל גם לשון נקבה.